4 személyre
hozzávalók
A szőlőlevelet langyos vízben átöblítjük. Elkészítjük a tölteléket: Egy lábasban az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Amikor puha, belekeverjük a fűszereket: a szegfűborsot, csipet fahéjat és a mazsolát (nem szükséges áztatni, mert a rizs gőzében megpuhul). Hozzáadjuk a rizst (vagy bulgurt), amit előtte alaposan átöblítettünk. Átkeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy kb. kétujjnyira ellepje, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 15 percig főzzük, amíg fogkeményre fő. Kissé lehűtjük, majd hozzákeverjük a darált húst. Belekeverjük a finomra aprított zöldfűszereket: a kaprot, petrezselymet, pár levél mentát. Alaposan elkeverjük a masszát. Ennek a mennyiségnek a főzésére egy kb. 25 cm átmérőjű, nem túl magas lábas a legalkalmasabb. Néhány szőlőlevéllel kibéleljük a lábas alját. Elkezdjük megtölteni a leveleket. A leghatékonyabb egy nagy gyúródeszkát elővenni, és kiteríteni rá a leveleket, így többet tudunk egyszerre tölteni és gyorsabban haladunk. A levelet fényes oldalával lefelé tesszük le. Kemény szárát ollóval lecsípjük. A nagyobb méretűeket könnyebb tölteni, a kicsikből össze is rakhatunk kettőt, hogy nagyobb felülete legyen. Mindegyik levélre egy-egy teáskanálnyi tölteléket helyezünk, felhajtjuk, két oldalát ráhajtjuk és feltekerjük. Körbe-körbe, sorban a lábasba tesszük, amikor megtelt egy sor, jöhet rá a következő „emelet”. A vizet elkeverjük a citromlével és pici sóval, majd a levelekre öntjük. A legfelső réteg tetejére helyezünk egy akkora méretű tányért, ami befedi, ezt súlyként használjuk, hogy ne lebegjenek főzés közben a tőtikék, és ne nyíljanak ki. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, fedő alatt, 50 percig főzzük.
A joghurtkrémhez kikeverjük a Garabonciás kecske ivójoghurtot kevés reszelt fokhagymával és sóval.
A tőtikét langyosan, citrommal és a fokhagymás joghurttal tálaljuk.